Як вибрати стабілізатор напруги?

Якщо перед Вами стоїть завдання придбати стабілізатор напруги (для дому, для офісу, для машини і т.д.), Ви стикаєтеся з серйозною проблемою вибору - зараз на ринку України представлена ​​така кількість товарів в цій області, що очі розбігаються навіть у професіоналів! Ця стаття допоможе Вам визначитися з вибором і знайти оптимальне рішення задач будь-якої складності.

Для початку, потрібно визначитися, для яких цілей Вам потрібен стабілізатор напруги. Існують стабілізатори для локальних мереж (наприклад, для котлів, пральних машин, насосів, холодильників, комп'ютерів, телевізорів та ін.) і для стаціонарних (стабілізатори на весь будинок, квартиру або офіс).

Якщо Вас цікавить стабілізатор напруги локального типу, то в цій групі стабілізаторів теж можна виділити кілька напрямків.

Вибираючи стабілізатор для котла, комп'ютера, телевізора або холодильника, найкраще звернути увагу на таких виробників, як LVT, Диа-Н или SinPro.

Як вибрати стабілізатор напруги?Як вибрати стабілізатор напруги?Як вибрати стабілізатор напруги?

Потужність повинна варіюватися в межах від 300 до 600 Вт, що цілком достатньо для підтримки напруги в цих електроприладах.

Перебуваючи в пошуку стабілізатора для пральної машини і насосної станції, потрібно вибирати апарати потужністю 2-4 кВт. Це, наприклад, Діа-Н, CH (виготовляються у Львові) або SinPro (Харків).

Якщо Ви шукаєте стабілізатор напруги у всьому будинку, перш за все, потрібно з'ясувати кілька важливих фактів:

1. Вхідна напруга підвищена (понад 235 Вт) або знижена (менше 200 Вт)? Можливо, напруга нестабільна, тобто «скаче», опускаючись до 150 Вт і піднімаючись до 270 Вт в лічені хвилини. Ця інформація дуже важлива для фахівців, які надаватимуть Вам допомогу при виборі стабілізатора.

Найчастіше зустрічається знижена вхідна напруга, що виникає через зношені електричні мережі або в будинках, занадто віддалених від трансформатора (близько 150-200 Вт).

2. Необхідно ретельно перевірити робочий діапазон обраного стабілізатора, для того, щоб Ваша вхідна напруга в будинку точно йому відповідала.

Наприклад, якщо робоча напруга стабілізатора 120 Вт - 260 Вт, він підійде і для 120 Вт, і для 150 Вт, і на виході буде давати стабільні 220 Вт.

3. Визначте потужність стабілізатора. Як це зробити? Припустіть, які електроприлади можуть працювати в Вашому домі одночасно і підрахуйте загальну електроенергію, споживану ними. наприклад:

- Додаємо споживану електроприладами енергію.

Пральна машина (2кВт) + котел (150 Вт) + телевізор (120 Вт) + конвектор (1,5 кВт) + чайник (2 кВт) = 5, 77

- Додаємо 20% до отриманої цифри, тому що для довгої та надійної роботи стабілізатора необхідний запас:

5,77 + 5,77 * 20% = 6,92 кВт. Дізнайтеся, скільки ампер біля вхідного автомата (можна подивитися на щитку). Якщо, наприклад, зазначено 25 ампер, то максимально можливо давати навантаження в 5,5 кВт (220 Вт * 25 А * 1 = 5,5 кВт).

(!) На короткий час стабілізатор може витримати навантаження в 5 разів більше для запуску електроприладів: пилосос, насос.

(!) Слід враховувати той факт, що при зниженій напрузі потужність стабілізатора також падає.

(!) Деякі виробники стабілізаторів вказують потужність у Ватах (Прочан, Volter або РЕТА), а деякі - в Вольт-Амперах (Укртехнология і Елекс). Останні потрібно переводити в Вати!

4. Визначити, якого типу обраний Вами стабілізатор напруги. Оптимальний вибір - сімісторний або тиристорний електронний стабілізатор українського виробництва. Чому саме українського виробництва? Тому що в разі будь-яких питань по роботі стабілізатора можна безпосередньо звернутися на завод виробника. До того ж, не рекомендується використовувати сервопріводний або релейний стабілізатори (Китай), тому що на практиці вони не виправдовують довіри (бували навіть випадки загоряння будинків).

Перевага сімістерного стабілізатора перед сервопривідним та релейним в швидкості спрацьовування (20 мілісекунд), більш тривалому терміні експлуатації (українські виробники - більше 10 років) і безшумності (релейні - клацають, в сервопривідних - гуде моторчик).

Якщо Ваш бюджет обмежений (ми будемо гранично з Вами відверті), орієнтуйтеся на фірми Maxxter або LogicPower - це китайські стабілізатори, на які практично не надходить скарг. Хоча все ж, якщо Ви купуєте для себе, краще заплатити один раз за перевірену українську якість.

5. Вибрати кількість фаз в стабілізаторі. Існують однофазні (якщо в будинку 220 Вт) і трифазні (якщо в будинку 380 Вт) стабілізатори. Трифазні стабілізатори найчастіше використовуються на виробництві.

Для приватного будинку краще об'єднати три однофазних стабілізатора в одній коробці, тому що їх потужністю можна маніпулювати окремо (наприклад, один - на 5 кВт, інший на 8 кВт і т.д.). Український виробник Елекс пропонує стабілізатор Гібрид, який розрахований на 5000 Вт, 7000 Вт. і 9000 Вт, завдяки чому він на сьогодні є хітом продажів.

6. Виберіть вид стабілізатора - підлоговий або настінний. Практично всі стабілізатори українських виробників універсальні - їх можна і кріпити на стіну, і ставити на підлогу. В середньому, температура всередині приміщення повинна бути в діапазоні від 0 до + 40 ° C, а відносна вологість - не більш 80% (при 25 ° C), тиск - від 630 до 800 мм.рт.ст.

Деякі з наших клієнтів вішали стабілізатори напруги навіть в неопалюваних гаражах, і вони успішно функціонували. Головне, щоб приміщення було сухе і не було різких перепадів температур.

Більшість виробників займаються виготовленням стабілізаторів внутрішнього виконання, але існують ще вуличні стабілізатори. Наприклад, фірма Прочан (Запоріжжя) виготовляє стабілізатори у влагозахистному корпусі, зі ступенем IP56, що означає його стійкість до вогкості і атмосферних опадів.

Сподіваємося, що ця стаття про те, як вибрати стабілізатор напруги, була Вам корисна, і Ви отримали відповіді на всі питання, що цікавлять. Якщо щось залишилося невирішеним, наші менеджери із задоволенням дадуть експертну консультацію і допоможуть зробити правильний вибір. Телефонуйте і пишіть, залишайте свої коментарі та задавайте питання - ми будемо дуже раді допомогти!