Як вибрати акумулятор? Типи батарей та їх особливості.

Що таке акумулятор?

За своєю суттю, акумулятор - це хімічне джерело струму багаторазової дії. Ключовим принципом дії акумулятора є оборотність хімічних процесів, які відбуваються всередині пристрою. Саме дана особливість забезпечує багаторазовість використання акумулятора (цикли розряд-заряду). Давайте докладніше розглянемо, як працює АКБ. При зарядці акумулятора відбувається хімічна реакція, яка спрямована на накопичення пристроєм енергії. У свою чергу, при розряді акумулятора відбувається процес віддачі накопиченої енергії підключеним споживачам. Залежно від виду підключених споживачів рекомендується використовувати різні типи АКБ.

Як вибрати акумулятор?

Для того, щоб правильно вибрати акумуляторну батарею, необхідно мати як мінімум базове уявлення про основні технічні характеристики АКБ, адже здебільшого, вибір пристрою відбувається в залежності від показників апарату. Нижче наведені основні технічні характеристики і параметри акумуляторних батарей.

  • Тип акумуляторної батареї.
  • Напруга батареї.
  • Ємність аккумулятору.

Також при виборі АКБ приділяють увагу таким параметрам як внутрішній опір, хімічний склад, ток саморозряду, заявлений термін служби акумулятора. Давайте докладніше ознайомимося з параметрами, розберемося, на що вони впливають і чому важливим є той чи інший показник при виборі пристрою.

Тип акумуляторної батареї

На сторінках інтернет-магазину «7sorok.ua» можна виділити 4 основні типи акумуляторних батарей:

Гелеві АКБ - це свинцево-кислотні необслуговувані герметичні акумулятори. Дану назву цей тип АКБ отримав через те, що електроліт, який знаходиться між свинцевими пластинами знаходиться в гелевом стані. Електроліт досягає такого стану завдяки додаванню в його склад силіконового компоненту, який його згущує. Незаперечною перевагою гелевих акумуляторів є великий термін експлуатації. Виробники заявляють, що гелеві АКБ можуть служити до 10 років. При цьому пристрій розрахований на велику кількість циклів розряд-зарядів. Також важливо відзначити, що гелевий акумулятор відрізняється низькими втратами ємності при простої (≈20% в рік). Гелеві акумулятори не потребують спеціального обслуговування. Також варто відзначити безпеку експлуатації даного типу АКБ, адже вони виготовляються у непроникному корпусі. І разом з тим, варто зазначити деякі недоліки гелевих АКБ. Це чутливість пристроїв. Гелеві акумулятори чутливі до напруги під час заряджання. Подача напруги вище допустимого значення призведе до руйнування компонентів. Також gel акб чутливі до низьких температур, тому що електроліт застигає, що призводить до погіршення його властивостей. Також гелеві АКБ чутливі до коротких замикань.

AGM акумулятори - це ще один тип свинцево-кислотних необслуговуваних батарей. Дані акумулятори виготовляються з використанням технології absorbent glass mat, завдяки чому і отримали свою назву. AGM-технологія має на увазі, що весь електроліт акумулятора знаходиться в зв'язаному стані. Звичайні свинцево-кислотні акумулятори заповнені вільним рідким електролітом, в той час як в agm акб весь електроліт міститься в спеціальній скловолоконій матриці, яка розташована між пластинами. Незаперечною перевагою даного типу акумуляторів є висока енерговіддача. Також AGM акумулятори демонструють високу швидкість зарядки (в порівнянні зі звичайними свинцево-кислотними АКБ). АГМ акумулятори не бояться морозів. Також важливо відзначити, що даний тип акумуляторів значно дешевше, ніж розглянуті раніше гелеві АКБ. Однак варто відзначити моменти, які для деяких користувачів можуть стати недоліками. AGM акумуляторні батареї характеризуються великою вагою. Їх ціна більше, ніж у звичайних свинцево-кислотних батарей. Технічні характеристики АКБ знижуються при глибокому розряді пристрою.

Мультигелеві акумуляторні батареї - це досить популярний і затребуваний тип АКБ. Унікальність даного типу пристроїв полягає в тому, що для їх виготовлення використовується технологія AGM, а в якості електроліту використовують не рідкий електроліт, а його гелеообразний аналог. Даний тип АКБ відрізняється високим ресурсом циклів заряд-розряду. При цьому мультигелеві батареї демонструють низький саморозряд. Мультигелеві АКБ швидко заряджаються і можуть використовуватися навіть при низьких температурах.

Тягові акумулятори - це пристрої, розроблені для тривалої та інтенсивної роботи. Вони принципово відрізняються від звичних стартерних (автомобільних) акумуляторів. Тягові АКБ призначені для тривалої та інтенсивної роботи. Їх безпосереднім завданням є безперервне постачання харчуванням різної техніки, механізмів і т.д. У той час, як стартерний акумулятор призначений для подачі струму на запуск пристрою.

Що б вибрати акумуляторну батарею з потрібними характеристиками перейдіть на сторінку вибору акумуляторних батарей і з мошью фільтрів введіть потрібні параметри АКБ, після чого вим будуть показані відповідні вам батареї.

Найпопулярнішими брендами на даний момент є: Ventura Volter Maxxter Ritar Luxeon LogicPower Challenger EnerGenie

Якщо ви плануєте купити акб, але не знаєте яке вибрати пристрій, або ви сумніваєтеся в правильності вашого вибору - зателефонуйте нам. Наші технічні фахівці із задоволенням дадуть відповідь на всі ваші запитання, а також нададуть вам професійну консультацію і допомогу у виборі обладнання. Для того, щоб зв'язатися з нами, зателефонуйте за номерами, вказаними на сайті, або скористайтеся онлайн-чатом.